Ehdotus museopoliittiseksi ohjelmaksi on valmis

Museopoliittista ohjelmaa valmistellut työryhmä luovutti esityksensä opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle maanantaina 13.3.

Museopoliittisessa ohjelmassa linjataan museoalan keskeiset menestystekijät vuoteen 2030. Visiona on, että vuonna 2030 Suomessa on Euroopan ajankohtaisimmat museot ja innostuneimmat asiakkaat.

Museoalan menestystekijöitä käsitellään ohjelmassa kuuden kehittämiskokonaisuuden kautta, joissa keskitytään museotoiminnan yleisten tavoitteiden uudistamiseen sekä osaamisen, toimintatapojen, rakenteiden ja rahoituksen kehittämistä koskeviin linjauksiin. Kokoelmatyö ja digitaalisuus nousevat omiksi kehittämiskokonaisuuksiksi. Ohjelmassa tarkastellaan myös museolakia ja sen uudistamistarpeita.

Kukin kehittämiskokonaisuus rakentuu tavoitetilasta vuodelle 2030, kehittämiskohteen kuvauksesta sekä toimenpide-ehdotuksista. Toimenpide-ehdotuksiin sisältyvät myös ehdotukset toimeenpanon ja yhteistyön vastuutahoiksi.

Museot nostetaan ohjelmassa esiin asiantuntijoina, kumppaneina ja mahdollistajina. Museot tarjoavat elämyksiä ja tietoa, ja luovat näin mahdollisuuksia luovuudelle, sivistykselle, identiteettien rakentumiselle ja muutosten ymmärtämiselle. Museoilla on tärkeä tehtävä kulttuurisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän yhteiskunnan rakentamisessa ja hyvinvoinnin edistämisessä. Ohjelma tunnistaa museot kulttuuripalveluna, joka kattaa koko maan. Museoiden rooli alueiden vetovoimaisuuden ja elinvoimaisuuden kehittämisessä on keskeinen.

Ehdotus museopoliittiseksi ohjelmaksi: http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/79396/OKM_9_2017.pdf?sequence=1 [pdf]

Mitä seuraavaksi?

Museopoliittinen ohjelma lähtee maaliskuussa lausuntokierrokselle. Saatujen lausuntojen pohjalta työryhmän esityksestä laaditaan opetus- ja kulttuuriministeriön ohjelma.

Museopoliittisesta ohjelmasta järjestetään keskustelutilaisuus 22.3. klo 10–12 valtiovarainministeriön Pajassa, osoitteessa Mariankatu 9, Helsinki. Ilmoittautumiset webropol-linkin kautta: https://www.webropolsurveys.com/S/042641D17F17CA4F.par

Tilaisuuden ohjelma:

9:40-10:00        Aamukahvia tarjolla

10:00-10:10      Avaussanat – Riitta Kaivosoja, opetus- ja kulttuuriministeriö

10:10-10:30      Museopoliittisen ohjelman päälinjaukset ja keskeiset toimenpide-ehdotukset – Päivi Salonen, opetus- ja kulttuuriministeriö

10:30-10:40      Refelektointia 2-4 hengen ryhmissä ohjelman teemoista, kysymyksiä panelisteille

10:45-11:45      Paneelikeskustelu, keskustelua johtaa Pirjo Hamari, Museovirasto

11:45-12:00      Loppusanat – Päivi Salonen, opetus- ja kulttuuriministeriö

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s