HILJAISISTA PUURTAJISTA ROHKEIKSI YHTEISÖILLISTÄJIKSI vai SÄRMÄÄ JA SÄPINÄÄ – Museopoliittinen ohjelma tarvitsee nimen!

Museopoliittinen työryhmä on kaikessa blogihiljaisuudessa kokoustanut, visioinut, suunnitellut, keskustellut, kirjoittanut, kommentoinut, kuunnellut ja luonut näkökulmia siihen, mitä tulevaan ohjelmaan tulee sisältyä.

Työ on nyt edennyt siihen vaiheeseen, että esityksen lopullinen dispositio ja sisältö alkaa hahmottua. Ohessa luonnos sisällöstä, jota voitte vapaasti kommentoida. Myös raikkaita ehdotuksia nimeksi museopoliittiselle ohjelmalle otetaan mielellään vastaan.

Tekstit toimenpiteineen valmistuvat kokonaisuudessaan tämän vuoden lopussa, jonka jälkeen työryhmäesitys luovutetaan alkuvuodesta 2017 opetus- ja kulttuuriministerille. Lausuntokierrokselle esitys museopoliittiseksi ohjelmaksi lähtee kevään 2017 aikana.

Johdanto – Suomi tarvitsee museoita

Miksi museo on? Mihin tarpeisiin museoala vastaa ja vaikuttaa? Kenelle museo on? Miksi museot ovat tärkeitä Suomelle ja Suomalaisille. Mitä annettavaa museoilla on ihmisille, yhteisöille ja yhteiskunnalle? Mitä museot saavat kaikesta toiminnasta itselleen? Miksi museopoliittinen ohjelma?

1. Museoalan muuttuva toimintaympäristö

Mistä ollaan tulossa, missä ollaan nyt ja minne ollaan menossa? Mitkä ovat niitä vahvuuksia, jotka vievät museoita eteenpäin ja joiden kehittämiseen tulee satsata? Mitkä ovat museoalan menestystekijöitä?

2. Visio 2030

Missä, minkälainen, miksi, miten? Mikä on museoala vuonna 2030?

3. Arvot 2030

Mitkä ovat museoalan arvomaailman perusteet vuonna 2030?

4. Kehittämiskokonaisuudet

Seuraavat kehittämiskokonaisuudet tekevät työryhmän näkemyksen mukaan museoista innostavan, kiinnostavan, luotettavan ja omannäköisensä paikan, alustan ja kumppanin tulevaisuuden yhteiskunnassa. Lopullisessa museopoliittisessa ohjelmassa jokaiselle kehittämiskokonaisuudelle on laadittu tavoitetila vuoteen 2030, toimenpiteet miten tavoitetila saavutetaan sekä tekstiosuus, jossa avataan toimenpiteiden syitä ja toteutustapoja.

a. Osaaminen mahdollistaa vaikuttavuuden

Miten museoala ja alalla työtä tekevät ihmiset kehittävät ja kehittyvät yksilöinä, osana organisaatiota, yhteiskunnan tai kumppaneiden kanssa? Miten hyödynnetään ja jaetaan omaa tietoa ja osaamista erilaisissa verkostoissa oppien samalla muilta? Miten vaikutetaan kansainvälisesti ja toisaalta myös kansallisesti tuoden omaa osaamista ja taitoja rohkeasti esille?

b. Kohtaamiset ja kumppanuudet

Kenen kanssa, miten ja miksi museotyötä tehdään ja kulttuuriperintöä jaetaan sekä vaalitaan? Miten mahdollistetaan kaikkien osallistuminen, tunnistetaan asiakkaiden tarpeet, ylitetään sektorirajat ja tehdään yhdessä?

c. Perintö ja jatkuvuus

Edellytys ja lähtökohta museoalan toiminnalle on kulttuuriperintö sen kaikissa muodoissaan. Miten museoala ylläpitää perinnön jatkuvuutta jatkuvasti uudistuvassa ja muuttuvassa maailmassa? Miten museo osaa olla ajassaan läsnä? Miten museoala tulevaisuudessa vaalii yhteiskunnan muistia eli tietovaraintojaan ja kokoelmiaan? Miten museoala tuo esille aineettoman ja aineellisen kulttuuriperinnön eri osa-alueita ja miten se edistää niiden säilymistä?

d. Suomen museokenttä

Miten museokenttä muotoutuu tulevaisuuden Suomessa? Miten sitä kehitetään, jotta museo- ja kulttuuriperintöpalveluiden osaaminen turvataan kaikkialle Suomessa? Miten museot tunnistavat omat paikalliset ja valtakunnalliset vahvuutensa ja ominaispiirteensä ja ottavat niistä rohkeasti kaiken irti?

e. Kestävyyttä ja joustavuutta rahoitukseen

Miten museoiden talous ja tulorahoitus saadaan vakaalle pohjalle? Miten julkinen rahoitus saadaan jaettua tasapuolisesti toimijoille?

f. Museolaki

Museolain tulee uudistua vastaamaan museopoliittisessa ohjelmassa esitettyihin museoalan muutoksiin ja rahoitustoimenpiteisiin.

g. Digitalisaatio

Osaammeko ennustaa, mitä digitalisaatio merkitsee museoalalle vuonna 2030 ja miten se vaikuttaa museoalan toimintaan?

 

Tule mukaan keskustelemaan marraskuussa

Osasta esityksen sisältöjä keskustellaan 11.11.2016 museoiden, teattereiden ja orkestereiden valtionosuusrahoitusta uudistavassa 2. sidosryhmätyöpajassa Helsingissä. Tule sanomaan oma näkemyksesi museoalan kehittämisestä. Tapahtumasta löytyy lisätietoja täältä.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s