#museopolitiikka – isosti ajateltua konkretiaa

”Yhteistyötä lisätään kaikilla tasoilla. Museoista yleisön pariin. Museotyön laatua ja arviointia kehitetään. Museoista sisältötuotannon osaajia. Museot lisäävät palvelujaan ja parantavat yhteistyötä.”

Muun muassa näin linjattiin museoiden tulevaisuutta vuonna 1999, jolloin laadittiin edellinen museopoliittinen ohjelma Museo 2000. Uuden vuosituhannen ensimmäisille viidelle vuodelle museoalan painopistealueiksi esitettiin tuolloin museopalveluiden saatavuutta ja hyvää saavutettavuutta koko maassa, monikulttuurisuuden ja suvaitsevaisuuden edistämistä, nykykulttuurin tutkimista ja tallentamista, kulttuuriympäristön ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä, nuorten ja lasten saattamista nykyistä vahvemmin kulttuuri- ja luonnonperinnön piiriin, tietovarantojen digitalisointia ja tuottamista tietoverkkoon sekä korkeatasoista sisältötuotantoa.

Museo 2000 -ohjelmassa esitetyt painopistealueet ovat edelleen osin läsnä myös tulevan ohjelman toimeksiannossa. Keskeistä on edelleen lisätä kaikkien väestöryhmien osallistumisen mahdollisuuksia museoalaan ja kiinnittää huomio lapsille ja nuorille suunnattuun toimintaan ja palveluiden saatavuuteen.

Museoiden toimintaympäristö ja museot itsessään ovat muuttuneet 15 vuodessa. On aika tarkastella, miltä museoala vahvuuksineen ja haasteineen näyttää 2010-luvulla. Millaista museo- ja kulttuuriperintöpolitiikkaa nyt tarvitaan? Mikä on museoiden yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja millaisilla valinnoilla sitä voidaan vahvistaa? Onko mahdollista päästä irti tutuista toimintatavoista ja rakenteista?

Uuden museopoliittisen ohjelman valmistelu alkoi elokuun lopussa, jolloin työryhmä tapasi ensimmäisen kerran. Ensimmäinen kokous oli intensiivinen ja keskustelu vilkasta. Erityisesti kokonaisuuksina, joihin ohjelmatyön toivottiin tarjoavan suuntaa ja ratkaisuja, nousivat esiin museoiden rooli ja vaikuttavuus, toiminnan rahoitus ja alueellinen toiminta.

Yhteinen tahtotila on edetä vaikuttavuus ja tehtävät edellä, ajatella isosti ja tehdä rohkeitakin avauksia – mutta silti tarjota konkretiaa ja selkeytystä museoiden arkeen.

Työryhmä toivoo myös museokentän äänen mukaan museopoliittisen ohjelman valmisteluun. Osallistukaa keskusteluun, kysykää, haastakaa. Edessä on mielenkiintoinen ja työntäyteinen puolitoista vuotta, josta kuulumisia löytyy muun muassa tästä blogista. Työryhmän jäsenten välityksellä keskustelua käydään myös erilaisissa tapaamisissa ja verkostoissa työskentelyn ajan.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s